The Miseducation of Cameron Post (2018)


The Miseducation of Cameron Post (2018)


Cameron Post'a Ters Terapi filmi 1990’larda ABD’de geçiyor. Erkek ismini çağrıştıran Cameron Post ergenliğe adım attığında cinsel tercihini hemcinsi bir kızdan yana kullanıyor. Onu çok güzel, çok akllı kısaca mükemmel buluyor. Arabanın içinde sevişirlerken erkek arkadaşına yakalanıyorlar. Anne ve babasını trafik kazasında kaybeden kıza vicdanlı ve muhafazakar teyzesi bakmaktadır. Olay duyulduğunda onu hıristiyan bir cinsel dönüşüm merkezine (God's Promise) gönderiyor. Tabii onun iyiliği için. Bir insanı kendinden bir başkası olmaya zorlamak iyilikten gelir ya…


Film geriye dönüşler hariç bu garip terapi merkezinde geçiyor. Hepsi genç kendi cinslerine ilgi duyan gay erkek ve kızları düzeltmeyi amaç edinen yönetici, öğretmen ve din adamları tarafından yönetilen bir baskı merkezi aslında. Okulun biraz daha tek amaca yönelmiş hali adeta. Bütün eğitim-öğretimin aslında bir dönüştürme faaliyeti olduğunu düşünenlerdenim zira. Bu durum belki yeni yeni İskandinav ülkelerinde değişmeye başlamıştır, bilemiyorum umuyorum sadece.


Her hafta yetişkinlerin kilisede ne yaptığını biliyor musunuz? diye soruyor öğretmen öğrencilerine, çok geçmeden de cevabı kendisi veriyor: Sizin yaşınızda yaptıkları şeyleri geri almaya çalışıyorlar. Öğretmenin, yaptıkları şeyler diye kastettiği şey malumunuz, kimi toplumların normlarına göre çizgi dışı olarak kabul edilen cinsel yönelimler...


Emily M. Danforth adlı kadın yazarın romanından uyarlanmış, yine iki kadın yazar ve bir kadın yönetmen eliyle sinemalaşmış bu film. Filmin eksisi, durgunluğu ve duygusal açıdan dramadan çok belgesel havasında olmasıydı sanki. Ama bu havayı genç oyuncuların başarılı canlandırmaları ile aşmayı başarıyor. Özellikle de müthiş özgürlüğe kaçış sonuyla.


Cameron rolüyle Chloe Grace Moretz’in çoğu kez şaşkın bakan gözleri, mimikleri ve vücut diliyle o yaşta lezbiyen bir kızın hal ve gidişatını iyi yansıtmış. Merkezde tanıştığı iki kafadar arkadaşı Jane’i American Honey (2016)'da oynayan Sasha Lane, Kızılderili kökenli Adam Red Eagle’ı Forrest Goodluck canlandırmış.


Yönetmen ise; Appropriate Behavior (2014) - Makul Davranış ile adını duyuran Desiree Akhavan. Yönetmen olan bitene soğuk kanlı bakmayı seçmiş bence. Filmin bana göre anlatmak istediği temel şey; güler yüzlü iyi baskı nasıl yapılır ve yolunu aramaya çalışan ergenlerde suçluluk duygusu nasıl yaratılır, bunu göstermek. Sonuçta çabaları başarıya ulaşıyor ve Mark (Owen Campbell) yaşamına son veriyor hem de cinsel organına attığı jiletlerle! Seyrettiğim ve burda yazı yazdığım diğer filmleri As You Are (2016) ve Super Dark Times (2017)da olduğu kadar çok rolü olmasa da Owen Campbell o tatlı bakışlarıyla hayranlığımı bir kez daha tavan yaptırdı. 


Bağımsız sinemanın kalbi sayılan Sundance'dan Jüri Büyük Ödülü ile ayrılan film, benzer bir konuyu ele alacak olan ve müthiş bir oyuncu kadrosuna sahip Boy Erased (2018)’ın gölgesinde kalacak gibi geliyor bana ve merakla bekliyorum sonucu.


tt6257174

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Night Flight (2014) - Ya-gan-bi-haeng

Brotherly (2008) - Kısa Film

Stikk (2007) - Sting - Kısa Film