As You Are (2016)


As You Are (2016)

IMDb

Bir polis soruşturmasının video çekimleri eşliğinde geriye dönüşlerle anlatılan hikâye, 1990’larda Mark, Jack ve Sarah arasındaki karmaşık ve trajik ilişkilerin kopuk kopuk anlatımları. Jack’in annesi ve Mark’ın babası sevgili olunca, onlarda zorunlu tanışırlar. İkisi de -göründüğü kadarıyla- yalnız ve içinde bulundukları topluma aykırı tipler.


Belki de bu nedenle ilk günden yakın bir arkadaşlık başlar aralarında. Daha sonra ebeveynleri aynı eve taşınınca onlar da aynı odada kalmaya başlarlar. Yakınlaşma artar. Bu arada Jack’in Mark’a hayran hayran bakışları da. 


Sıra dışı tiplerin hep baş belası olan, sıradan zorbalar iki arkadaşa saldırdığında onları kurtaran kız da Sarah. Böylece üçlü buluşur. Kimi zaman gergin, bazen eğlenceli ama hep keşfetmeye açık ve tehlikeli yolculukları başlar. Büyümek bu değil mi zaten?


Nispeten daha kırılgan, annesine düşkün biri gibi gözüken Jack karekterini canlandıran oyuncu (Owen Campbell) role çok uymuş ve hakkını da fazlasıyla vermiş. İzlediğim diğer filmi olan Super Dark Times (2017)’da aynen harikaydı. Daha bağımsız ve belki asi tip olan Mark (Charlie Heaton); efsane olmaya aday dizi Stranger Things (2016)’den Will Byers (Noah Schnapp)’in abisi Jonathan. Onu da çok başarılı buldum. Sarah (Amandla Stenberg) karakteri konu içinde bana biraz yapmacık gibi geldi. Ama güzelliği ve şirinliği ile filme renk katmış denebilir.


İlk başta okuldan kaçtıkları için Mark ve Jack’in arkadaşlıklarına karşı çıkan Mark’ın zorba babası, sonradan yakın ilişkilerine bile zımnen onay veriyor. Buna rağmen neden sonuç bu derece trajik oldu. Bu bende soru işareti olarak kaldı. Belki bütün yasaklar bizim kendi içimizde. Kendimiz yaratıp kendimiz kölesi oluyoruz. Bu mu anlatılmak istendi bilemedim. Toplumsal baskı ayrı bir konu tabi.


As You Are; yönetmen Miles Joris-Peyrafitte’ın ilk uzun filmiymiş. Bana biraz zor bir anlatım yolu seçmiş gibi geldi. Ama kameranın bazen oldukça hareketli, bazen durgunluğu oldukça iyi ayarlanmış. Bu sayede anlatım tarzının ağırlığına rağmen ilgi dağılmıyor. Ormanda geçen sahneler özellikle etkileyiciydi. Böylece film tam da Jack ve Mark’ın gözünden olan bitene bakmamızı başarıyla sağlıyor. Bu arada meraklısı için not olarak şunu da belirteyim, filmin asi ruhu Kurt Cobain’e de göndermeler yapıyor.




tt4444438

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Night Flight (2014) - Ya-gan-bi-haeng

Brotherly (2008) - Kısa Film

Stikk (2007) - Sting - Kısa Film