Tsurune: Kazemai Koukou Kyuudoubu (2018) - Anime




Tsurune: Kazemai Koukou Kyuudoubu (2018)


Dünyada olan şeylerin de benim hedef paniğimin de bir anlamı var
Minato


Minato Narumiya, annesiyle izlediği bir okçuluk yarışmasında bu spora bayılır. Ortaokulda okçuluk klübüne girer ve bu sporu yapmaya başlar Ancak katıldığı bir turnuvada yaşadığı bir iç olay onu okçuluktan soğutur. Liseye başladığında, çocukluk arkadaşları Seiya Takehaya ve Ryouhei Yamanouchi, lisenin okçuluk kulübüne tekrar katılmak için onu ikna etmeye çalışırlar, ancak Minato kabul etmez.


Minato ok atışı yapan gizemli bir adamı izlerken onunla tanışır. İlham verici öğütleri olan bu adam daha sonra okçuluk takımını çalıştıracak olan Masa-san’dır ve Minato’ya aslında hedef paniği yaşadığı gerçeğini fark ettirir. Bu olayın üzerine gitmeden yenemeyeceğini anlayan Minato, Kazemai Lisesi Okçuluk Kulübüne katılır ve orta okuldan eski arkadaşları ve yeni takım arkadaşları Nanao Kisaragi ve Kaito Onogi ile birlikte bir takım olarak bölge turnuvasını kazanmak için uğraşırlar.



13 bölümlük geleneksel Japon okçuluğu kyudo hakkında ilginç detayların yer aldığı çok saf, sıcak, sakin akan, öğretici ve güzel bir anime. Sonuçta okçuluğun bir felsefe olduğu vurgulanıyor. Ne değil ki zaten? Kyoto Animation’nun her zaman yaptığı gibi çizimler çok güzel. Çoğu Japon animesinde olduğu gibi karakterlerle seslendirmeler mükemmelen uyumlu. Müzikler çok etkileyici. Ama animelerde beni en çok etkileyen şey çizimlerin gerçekçiliği. Mangalarda uçuk kaçık çizimler hoşuma gitmesine rağmen animelerde karakter ve ortam tasvirlerinin gerçekçi hatta biraz abartılı romantik olması çok hoşuma gidiyor. Tsurune’nin çizimleri de tam böyle hayranlık uyandırıcı yarattığı ortamın gerçeğinden bile daha ferah mükemmel resmedilmiş.


Çok incelikli kişilik farklılıklarıyla ilgili çözümlemeler var. Kimilerine gereksiz gelse de ritüellerin ve disiplinin ne kadar önemli olduğu vurgulanıyor. Arkadaşlık ve bireysel olarak yapılan bir sporun bile aslında bir takım dayanışması gerektirdiğini öğretiyor. İşte bu felsefeyi hayatımızın her alanına yayabilsek daha mutlu bir yaşamımız olur çünkü ister istemez toplum içinde yaşamaya mahkûmuz.


Minato ve çocukluk arkadaşı Seiya arasındaki ilişkinin özelliği animenin bir gizemi. Seiya, aslında okçuluğu sadece Minato'ya olan sevgisinden dolayı yapıyor. Bunun 10. bölümde ki meşhur omuz sahnesiyle karşılıksız olmadığı çok güzel anlatılır. 


Aslında Minato saflığı, çekingenliği ve yetenekleriyle herkesin sevgi odağı. Takım koçu Masa-san’ın Minato’ya ilgisi Seiya’yı kıskançlıktan çıldırtır. Sonradan bir de Minato’ya hayran hayran bakan Shu karakteri çıkar rakip takımdan. O da Minato’nun çocukluktan tanıdığı biri. Final bölümünde Shu bir şey söyler Minato’ya ama sesi duyulmaz ve ne dediğini anlayamayız. Bu da serinin yeni bir sezonu olacağına işaret sayılmalı, müjdeler olsun.


Animede geçen bir sahnede Türkiye’ye çok ilginç bir göndereme vardı. Takımın üyesi Nanao çok şirin bir tip olduğundan ona prens diyorlar. Kızlar ona hayran hatta bir hayran kulübü bile var. Her zaman neşeli, esprili ve güleç biri. Bir gün kulübe geldiğinde Minato’ya doğru koşar ve Merha!, der. Minato şaşırır. Merha ne demek der. Nanao cevap verir. Merhaba’nın kısaltması Türkçe’de selam anlamına geliyor.


BL veya shounen ai etiketi animede olmasa bile bu durum Japon spor animeleri için alışıldık bir şey. Açık etmeden yaşanan aşk gibi. Japonlar buna bayılıyorlar ama üstü örtülü olması şartıyla. Bazı mangaka ve animatörlerde bu durumu şöyle yorumluyorlar; gay olmak da hetero olmak kadar normal bir şeydir, neden özellikle bu konuda bir tag koymak gereksin ki? Free! (2013), Yuri!!! on Ice’da böyle animelerdi.




tt8994044

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Night Flight (2014) - Ya-gan-bi-haeng

Brotherly (2008) - Kısa Film

Stikk (2007) - Sting - Kısa Film