Marrowbone (2017)


Marrowbone (2017)


İkinci defa seyrettiğimde filmden zevk alabildim. Sanırım ilk seyredişimde filme tam kendimi verememişim ve anlayamamışım. Jack (George MacKay) ile üç küçük kardeşi, Billy (Charlie Heaton), Jane ve Sam eski büyük gizemli ve uğursuz bir eve sığınmak zorunda kalırlar.


Türüne korku-gerilim deniyor ama içinde gizem, dram, aşk, sevgi kısaca herşey var bu İspanyol işinin. Değişik bir film. Bir türe sokulamayacak tarzda. Belki en çok fantastik drama denebilir. Psikoloji, duygusallık, aile özellikle de kardeşlik. Ama hepsi de kendince iyi yerde. 


Beni ilk etkileyen tarafı dönem canlandırmasının çok başarılı olması. Mekanlar, objeler ve kostümler özellikle büyülü. Sanki gerçekten o dönemde o yerdesiniz hissini yaşatıyor. Tabi dönem de önemli 1969 Amerika. Benim en sevdiğim zamanları. Neden derseniz 1950’ler Amerikası çok büyülü çünkü 2. Dünya savaşı sonrası çok zenginleşmiş. Ama çok da çocuksu ve abartılı. 60’larsa tam oturmuşluk ve arayış, merak ve kendi dışında ki dünyayı anlama dönemi. 


Mekanlar kadar onları dolduran oyuncular da harika. Hepsi başarılı birbirleriyle de filmle de uyumlular. Oyunculuklar önceki işlerinden tanıdığımız aktörlerle çok iyi. As You Are (2016)’dan hatırladığım Charlie Heaton. Pride (2014) ve Captain Fantastic (2016)’ten bildiğim George MacKay gibi. Ve diğer tüm oyuncular çok başarılı ve rollerine oturmuşlar.


Karakterler kimi zaman soğuk, bazen sımsıcak. Bazen korkutucu bazen gülünç. En çok hoşuma giden şey de aralarında yaş farkı olsa da kardeşlerin bir arada kalabilmek için mücadele etmesi, zaman zaman oyunlar oynayıp eğlenmeleri kendilerine güzel ve korunaklı bir dünya yaratabilmeleri tehlikelerle dolu çevrelerinde.


Marrewbone çocukları açısından, babaları da anneleri de birlikte kalabilmeleri için başka nedenlerle de olsa dış dünyaya karşı bir sır olmak zorunda. Bu, filme büyüme süreci açısından müthiş bir metafor katıyor ve anlatımı zenginleştirip katmanlaştırıyor. Filmin sonlarına doğru gerçekten neler olduğunu anlamaya başlıyoruz. Filmin değişik bir anlatım tarzı var ama oldukça başarılı.


Bir başka açıdan bakılırsa da; saf sevgiyi anlatıyor film. Aslında Jack ve kardeşleri arasında ve Jack ve kız arkadaşı arasında. Hiç birbirine karıştırmadan sevgilerimizi yaşayabilir miyiz?





tt5886440

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Night Flight (2014) - Ya-gan-bi-haeng

Brotherly (2008) - Kısa Film

Stikk (2007) - Sting - Kısa Film