Eighth Grade (2018)


Eighth Grade (2018)

Kayla (Elsie Fisher) liseye geçmek için sekizinci sınıfta son haftasını yaşayan  okulun pek de popi olmayan, çekingen, tatlı, şirin ama o yaşlarda pek önemsenen fiziksel özelliklere göre yaşıtlarından azıcık kilolu, yüzü sivilceli güzel bir kız. İnternette yayınlayıp yaşıtlarına tavsiyelerde bulunduğu videolarda tam tersine özgüven abidesidir. Bir nevi olmak istediği kişiyi canlandırır.


Videolar dışında pek görünürlüğü yok. Ergenliği de cep telefonuyla baş başa dibine kadar yaşayan biri. Üstelik okulda düzenlenen enler yarışmasında en sessizler seçilme başarısı mevcut. Ve fakat aynı yarışmada okulun en güzel gözlüsü seçilen oğlanı görünce vurulur ona. Bu güzel gözlü, Aiden (küçük ateşli tanrı gibi bir anlama geliyor isim) rolünde Luke Prael son filmi Boarding School (2018)’de olduğu gibi süper. 


Ama başrol Elsie Fisher’in elbette ve ona değinmek gerekirse, oynamıyor yaşıyor tarzında bir iş çıkarmış. Böylece, çok sahici onüç yaşında bir kızın kadrajından harika içten ve orijinal bir büyüme hikayesi çıkmış ortaya. Korkularıyla yüzleşip çekingenliğini yener ve hamle yapar ona. Bir havuz partisine balıklama dalar. Dalış o dalış kendini aşar adeta. Pek ilgisi olmasa da bana unutulmaz dizi My Mad Fat Diary (2013) ve ordaki oyunculuğuyla Sharon Rooney'i anımsattı film. 


Filmde en dikkat çekici bir yan da babasıyla diyalogları. Önceleri Kayla’nın bu konuşmalardan çok sıkılıp telefonuyla baş başa kalmasıyla sonuçlansalar da zamanla babasının ısrarcı ve içten sevgisinin ve en önemlisi güveninin farkına varır ve ona itici güç olur. Babası bir yerde ona; kendisinin de onun yaşlarındayken aynı sorunları yaşadığını anlatıp, beni sen cesur yaptın, der. Bu bana şunları düşündürdü. 


Bazı insanlar zor büyürler. Meşe ağacı gibi yavaş yavaş. Ama çabuk büyüyen kavak gibi hemen ilk fırtınada da yıkılmazlar. Hele bu geç büyüyen tür, bir evlatla ödüllendirilirse… Beraber büyürler ki o ağacın serin güvenli gölgesi arşı kaplar ve bin yıl yaşar…


Meraklısına filmden birkaç Luke Prael karesi de bonus olsun.




tt7014006

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Night Flight (2014) - Ya-gan-bi-haeng

Brotherly (2008) - Kısa Film

Stikk (2007) - Sting - Kısa Film