Lean on Pete (2017)



Lean on Pete (2017)

IMDb

Annesi tarafından terk edilen ve babasıyla yaşayan onbeş yaşındaki Charley'nin (Charlie Plummer) değişik hikayesi. Koşmayı ve futbol oynamayı seven, saf, tertemiz insanlara güvenen bir genç. İstekleri basit; güzel bir ev, yemek ve düzenli aile yaşamı. Ama babasıyla yaşamında bunlardan eser yok. Sadece teyzesi ile çekilmiş bir çocukluk fotoğrafı var elinde bakıp mutlu olduğu. Teyzesi de babasıyla kavga edip terk etmiş onları. Babasının düzensiz bir yaşamı var ve oğlu için maddi ve manevi anlamda yetersiz biri. Yeni bir başlangıç için Oregon, Portland'a taşınırlar, burda okula gitme imkânı bile bulamaz. Ama Charley yine de babasını çok sever. İyimser ve umut dolu bir çocuk çünkü.


Birgün çevrede koşarken at yarışı için gelen atları görür. Gelen atlar bahis için koşturulmaktadır. Bir at sahibinin yanında çalışmaya başlar ve Lean on Pete adlı atla tanışır. Bu at, yarışlarda başarısız ve iddiasız bir at ama Charley onu çok sever. Atlara bağlanamazsın onlar evcil hayvanlar değil, der ona atın jokeyi kadın.


Ama onunla dost olduktan sonra yüzü güler Charley'in. Bu arada, at yarışlarının acımasız, pis ve hileli dünyasıyla tanışır. Ya da gerçek dünyayla. Sorunlu dönemlerinden geçen insanlarla hayvanların ilişkilerini anlatan filmlere hep bayılmışımdır. İşte bu da öyle bir film.


Belki Pete’yi belki de kendini kurtarmak için harekete geçer Charley. Ama işler de ters gitmeye başlar. Bundan sonrası tam bir macera. Macera diyorum ama baştan söylenmesi gereken şuydu sanırım, bu filmde aksiyon ve müthiş olay örgüsü yok. Yönetmen Andrew Haigh diğer işlerinde olduğu gibi basit şeyler anlatılıyor. Yavaşça ama özenli ayrıntılarla. Güzel görüntüler, plan geçişleri, abartısız anlatım. Bir roman gibi işlenmiş görüntüler. Zaten film Willy Vlautin aynı adlı romanından uyarlama. Ne yazık Türkçe’ye çevrilmemiş kitap.


Kaybedecek hiçbir şeyinin kalmaması insanın en büyük özgürlüğü. Filmlerde pek göremediğimiz başka bir Amerika’da çekmiş yönetmen bu filmi. Abartmadan, ajite etmeden büyülü bir ayna tutmuş gerçeğe. Gerçek diye bir şey varsa tabii. 


Asıl söylenmesi gereken, Charlie Plummer'in her zaman ki harika oyunculuğu. Seyrettiğim diğer filmleri King Jack (2015) ve All the Money in the World (2017) de olduğu gibi. Bu filmle 2017 Venedik en iyi genç oyuncu ve 2017 Les Arcs en iyi erkek oyuncu ödüllerini almış. Lean on Pete 37. İstanbul Film Festivali'nde açılış filmi olarak gösterildi.




tt5340300

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Night Flight (2014) - Ya-gan-bi-haeng

Brotherly (2008) - Kısa Film

Stikk (2007) - Sting - Kısa Film