All the Money in the World (2017)


All the Money in the World (2017)

IMDb

Dünyanın bütün parası: nedir ki?


1973 yılında başlar film. Petrol’ün dünya siyasetinde en çok belirleyici olduğu yıllar. Bir çocuk kaçırılır Roma’da. Sonra zaman geriye gider 1948, Avrupa’ya Suudi çöllerinden petrolü gemilerle getiren adama döner film. Dünyanın bütün parası, bir filme konabilecek güzel bir isim. Çünkü bu adam dünyanın en zengin adamı. İşte kaçırılan çocuk da onun torunu. Sonra birden Fas’a gidiyoruz 1971. Kaçırılan çocuğun uyuşturucu bağımlısı babası ve en zengin adamın oğlu. O sırada dede San Fransisco’da petrol devi olmuş bile.


Para aslında nedir? İktisat dersine girersek para mefhumu tıptaki beyin gibi en zor çözülebilen şey. Temsili birşey ama arkasında bir güç varsa ancak. Yoksa sıfır. Yani aslında siyasi bir şey. İktisat diye bir bilim var mı? Bi resim aslında para. Yani sikke de olsa kağıt para da farketmez. Aslında plastik bir şey. Yok ama var. Fizik dünya dediğimiz doğa dışında, tek gerçek insan. Onun yerini hiçbir şey tutamaz. Bir de insanın yarattıkaları var. Suretler, plastikler. İnsanın eşsizliğinin karşısında bir de bu kendi yarttıklarına inanması acziyeti var.


Bu fikir, filmde ki bir replikte. Çöldeki petrol kuyusu ya da insan hayatı hepsi aynıdır. diye dile gelir. Buna cevap da şudur başka bir replikte. Dünyadaki bütün paralar sende olsa bile yine de kimseye yararı olmayan bir orospu çocuğu olacaksın.


Torunu kaçırılan dede fidye parasını vermek istemez. Dünyanın bütün parasının sahibi olan adamın gelini olan anne tek başına müthiş bir mücadele verir. Akılla, sevgiyle, mantıkla. Belki de anne gücünden daha fazlası yok bu dünyada. Bunu anlatıyor film. Para ve güç tek başına yalan. Sevgi olmadıkça. İnsan için tek gerçek ya da en önde tutulması gereken şey sevgidir.


Çok güçlü oyuncu kadrosu var filmin. Tek tek hepsi kendini önceki filmlerinde kanıtlamış sanatçılar. En genci John Paul Getty III oynayan (Charlie Plummer) yine o genizden sesiyle o kadar gerçekçi oynuyor ki. En güzel film King Jack (2015) de olduğu gibi. Dönemin ortamları, kostümler iyi. Sahne geçişleri belki biraz zayıf. Gerçek bir olaydan uyarlanan senaryonun bence zayıf noktası gerçek olayı tam aksettirememesi. Ama neyse ne güzel bir film. En azından anlatmaya çalıştığı felsefe çok derunî.



tt5294550

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Night Flight (2014) - Ya-gan-bi-haeng

Brotherly (2008) - Kısa Film

Stikk (2007) - Sting - Kısa Film