The Dependent Variables (2022) - Le variabili dipendenti - Kısa Film

 


The Dependent Variables (2022)

Le variabili dipendenti

Bağımlı Değişkenler

Kısa Film


IMDb



ÖZET

Karanlık, kadifemsi bir tiyatroda Pietro ve Tommaso arasında ilk öpücük yaşanır. Ancak ışıklar tekrar yandığında, iki öğrencinin bundan sonra olabileceklere dair farklı beklentileri vardır. Okuldaki ilk aşkımızın ya da ilk öpücüğümüzün anıları, seks ve aşk dünyası önümüzde açılırken zihnimize kazınır. Ancak bu deneyimler aynı zamanda kafa karıştırıcı, korkutucu ve belirsizdir, özellikle de arzunun ilk adımlarını atarken birinin cinsel ilgisini tahmin etmekte zorlanan LGBT gençler için. Lorenzo Tardella'nın enfes kısa filmi Bağımlı Değişkenler (Le variabili dipendenti), Pietro ve Tommaso'ya her iki çocuk için de bir geçiş ayini haline gelmek üzere olan bir okul gezisinde katıldığımızda bu temaları güzel bir şekilde aktarıyor.

(GayTorrent)



Pietro ve Tommaso, okul etkinliği ile gittikleri, kadifelerle kaplı eski ihtişamlı bir tiyatro salonundadırlar. Dört kişilik locada yan ayana otururlar, diğer iki oğlanla beraber. Işıklar kararırken, Vivaldi’nin başyapıtı Dört Mevsim çalmaya başlar.

Dört Mevsim, Il cimento dell'Armonia e dell’Inventione (Uyum ve Buluş Arasındaki Çekişme) başlığı ve Op. 8 eser sayısıyla yazılmış olan on iki konçertonun ilk dördünden oluşur. İlkbahar ve Sonbahar konçertoları daha çok doğa olayları ile ilgilenirken, Yaz ve Kış konçertoları, doğa olaylarının insanda yarattığı çaresizlik, endişe gibi duygularla bağlantı kurar.


Tesadüfe bakın ki, sahnede Yaz konçertosu çalmaktadır. O anlarda Pietro ve Tommaso arasında, doğa olayları değil de sanki biyoloji olayları yaşanmaktadır. Çaresizlik ve endişe eşliğinde tabii. Pietro gözlerini yanındaki arkadaşından alamaz. Tommaso ise belki de başka saiklerle kıpır kıpırdır. Öyle ya da böyle, birbirlerini kışkırtırlar ve karanlıkta ilk öpücükleriyle tanışırlar.

Daha sonrası ilginç gelişir… Tommaso, Bağımlı Değişkenler matematik problemi için Pietro’dan yardım ister… Tommaso’nun evine gider Pietro… Yine yan yana otururlar. Akıllarında neler var? Birlikte oldukları zamanı, onu nasıl kavradıklarını ve sonrasıyla nasıl başa çıktıklarını izleriz.


Kısa filmin en çekici tarafı, görsel dilin yakın planlarla anlatım mükemmelliğini yakalaması olmuş. Bu sayede de duygusallığın kusursuz aktarımı ortaya çıkmış. İki oyuncu da buna büyük başarıyla uyum sağlamışlar… Bize de zevkle seyretmek kalmış diyebiliriz.

Dünya prömiyerini 2022 Berlinale'sinin Generation bölümünde yapan yapım, aralarında Yunanistan'da düzenlenen Drama Uluslararası Kısa Film Festivali'nin de bulunduğu pek çok festivale seçilerek Jüri Özel Ödülü'nü kazandı. Ayrıca 2023 David di Donatello Ödülleri'nde En İyi Kısa Film ödülüne layık görüldü.

16 dak.


Kısa filmi izlemek için
İngilizce altyazılı Vimeo



tt17155136

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kus me zachtjes (2012) - Kiss me Softly - Kısa Film

Brotherly (2008) - Kısa Film

Paul et Virginie (2014) - Kısa Film