Dating Amber (2020)

 


Dating Amber (2020)


IMDb


Çevrelerinde kabul görmeyen kimliklerini saklamak için iki ergenin çıkıyor görünmeleri, deniyor bu filmin konusu için, özetlerde ve yabancı basında çıkan yazılarda. Bence esas anlatılmak istenen bir nevi Eddie’nin seçimi. Ne demek bu? Ne zor şeydir gerçek kendin olamamak. Ve ne kolay şeydir, sonsuz denizlere hiç yelken açmadan ama bunun yerine çoğunlukça hüsnü kabul gören limanlarda öylece konfor içinde demirlemek. İşte Eddie bunlardan hangisini seçeceğine karar vermek zorunda. Koca dalgalarla derin denizlerde mücadele ederek; özgürlük mü? Yoksa dingin sığ sularda güvenlik içinde; tutsaklık mı?



Amber ile Tanışma filmi; Eddie’nin aynı okulda olan Amber ile tanıştıktan sonra birlikte yaşadıkları dostluk, arkadaşlık, dayanışma ve tabii cinsel kimliklerinin farkına vararak büyümelerinin komedi ve dram harmanlanması ile anlatımına dayanıyor. 1995’te County Kildare isimli İrlanda’nın küçük bir kasabasında büyüyen iki gençtir Eddie ve Amber. Bu küçük kasabada ve bir dönüşüm yaşayan ülkede, gerek okulda bir rahibe tarafından verilen modası geçmiş cinsel eğitimlerde ve gerekse ailelerinin kendi içlerinde yaşadıkları ve endişelerini yansıtmaları ile; bütün gençler farklı bakımlardan da olsa şaşkına dönmektedir.



Katolik İrlanda 1990’larda bırakın cinsel özgürlüğü henüz boşanma yasağının kaldırılmasını tartışmaktadır. İşte arkaplan bu minvalde. Bu tutucu ortamda büyümek ne zor şey. Hele bir de kahramanlarımızın biri gay diğeri de lezbiyen olunca varın gerisini siz düşünün. İki genç bir kaç karşılaşma ve konuşmadan sonra çekinerek de olsa en azından lise bitene kadar sevgililermiş numarası yapmaya karar verirler. 



Böylece gerek aile ve gerekse okulda uğradıkları alay ve ayrımcılıkların önüne geçmeye çalışmaktadırlar. Bunun için cinsel tercihlerinin gizli kalmasını ilk çözüm olarak düşünürler. Planları sağlam görünmekle birlikte kendi gerçek istekleri doğrultusunda bir şeyler yaşamak istediklerinde en başta kendi duvarlarına toslamakta gecikmezler. İlişkilerinin daha doğrusu arkadaşlıklarının zora girdiği zamanlar olur.



Özellikle ve giderek artan dozda bunu yaşayan asıl Eddie olur. Erkek gururunu bir türlü alt edemez. Bu nedenle kendi için konabilecek belki de en yanlış hedefi seçer: lise bitince babası gibi orduya katılmak üzere hazırlanmaya başlar. Amber kendini tanımak ve kabullenmek konusunda daha hızlı ve cesurdur. Dublin’de öğrenci olan Sarah ile beklenmedik bir arkadaşlık kurar. Hatta Liberal Londra’ya taşınmayı planlar ve orada “franchise potansiyeli olan anarşist bir kitapçı” açmayı hâyâl eder.



Zaman geçtikçe Eddie’nin kimliğini inkârı derinleşir ve Amber eğer müdahale etmezse en yakın arkadaşını tehlikeli bir geleceğin beklediğini fark eder. Yazının girişinde söz ettiğimiz Eddie’nin bu mücadelesinde, filmin müthiş ve harika sonunda olduğu gibi en büyük destekçisi yoldaşı Amber olur… İki kahramanımız da çok iyi oyunculuk işiyle karşımızdalar. İkili bu yapımda tanışmışlar ve çok iyi arkadaş olmuş ve uyum sağlamışlar.



Eddie rolünde yer alan ve çok başarılı oynayan Fionn O’Shea'yı yine çok beğendim. Yine diyorum çünkü oyunu, başrolde yer aldığı uzaktan da olsa benzer bir konuyu işleyen çok beğenerek izlediğim gençlik filmi Handsome Devil (2016) filmini anımsatıyordu. Farkı, burda daha çok komedi var gibiydi. Bunda da en büyük rol Amber’i canlandıran Lola Petticrew’de. Çılgın, aldırmaz, sevgi dolu ve akıllı kızı iyi yaratmış. Ben iki oyuncuyu da çok takdir ettim. Ama Amber karakterini, bayıldığım The End of the F***ing World (2017) dizisindeki Alyssa karakterine benzettiğimden ayrı bir gönül bağı oluştu aramızda. Yazar-yönetmen David Freyne ilk önemli çıkışını Dublin yapımı zombi-korku filmi The Cured (2017) ile yapmış ve şimdi Dating Amber ile huzurlarınızda.



Evet bir yabancı eleştirmenin dediği gibi bu film; küçük bir kasabada (ya da zaten kasaba gibi olan geri kalmış ülkelerde) yaşayan, büyümeye çalışan ve kendileri olmak için çırpınan ergenlere gönderilmiş bir aşk mektubu…



tt7886936


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Night Flight (2014) - Ya-gan-bi-haeng

Brotherly (2008) - Kısa Film

Stikk (2007) - Sting - Kısa Film