Shelter (2007)


Shelter (2007)


Filmin konusu Zack (Trevor Wright) etrafında dönüyor. Annesi öldükten sonra; hasta babası, dul ablası ve ablasının beş yaşındaki tatlı oğlu Cody arasında Kaliforniya San Pedro’nun bir varoş mahallesinde sıkışıp kalmış bir genç. Ailenin yeni reisi o olmak zorunda. Bu sorumluluklar yetenekli olduğu resim konusunda öğrenim görmek istediği önemli sanat okulu CalArt’a gitmesine engel olur. Oysa tek isteği budur. Ama her iyi insan gibi fedakârlık yapmak zorunda hissetmektedir kendini.


Çocukluktan beri kız arkadaşı olan Tori ile arası bozulmaya başlamıştır. Zengin bir ailesi olan kankası Gabe ile ara sıra takılır, sörf yaparlar. Gabe’in Los Angales’da yaşayan yazar abisi Shoun (Brad Rowe) geçici süreliğine eve dönünce, Zach’la karşılaşırlar. Kısa sürede arkadaş olurlar, beraber sörf yapmaya ve birlikte zaman geçirmeye başlarlar. Zach için işler iyice karışır. Tutunacak bir dal arayan çaylak tatlı velet Zach ile deneyimli bir gay ve çekici bir herif olan Shoun; bomba bir ikili olur, patlamaya hazır mesabesinde. 


İlk öpücükten sonra kafası iyice karışır Zach’ın. Kendini bulma ya da kendi kimliği ile yüzleşmek yani kendi olabilmek sanıldığının aksine pek az insanın başarabildiği bir şey. Hele cinsel tabular işin içindeyse hele gay ilişki söz konusuysa… Üstelik ablası Jeanne bir homofobik ve konuyu öğrenince dili durmaz hiç. Aslında derdi Zach’ın mutluluğu filân değil korkusu onları bırakıp gitme ihtimali. Sanat okumak isteyen Zach’a badana işi teklif eder ya da bir fabrikada işe girip eve para getirmesini söyler. O kadar sorumsuz ve bencil ki belâ karı, kendi çocuğunu bile gerçekten sevemiyor.


Zach’ın kalbi ise sevgi dolu ve bu güzel yüzüne de yansımış ve mavi gözlerinden de fışkırıklıkyo. Öyle harika ve düşünceli ki, Shoun onu eve yemeye çağırdığında ablası şehir dışında olduğundan gelemeyeceğini Cody’ye bakmak zorunda olduğunu söylüyor. Shoun, onu da getir, diyor. Gelmesi sorun olmaz mı? diye sorunca Zach, Hayır o çocuk harika, komik şeyler söyleyip duruyor, der Shoun. Bunun üzerine Zach yeğeninin eskiyen ayakkabılarının yerine yenisini almak üzere mağazaya götürür onu ama yeterli parası yoktur. Sonunda sadece bir terlik alabilirler. 


Ama çocuklar kendilerini kimin sevdiğini ve mutlu edebileceğini sezerlermiş. Cody’de Zach’ı çok seviyor ve sen benim babamsın, diyor, Zach, ben senin dayınım dese de… O ısrarla, sen benim babamsın, der durur. Baba ne önemli şeydir çocuklar için. Ve birini beğenmek, sevmek bunu da ona söylemek ne mucizevi bir şeydir. İşte Shoun’da bunu yapıyor, bu tatlı diyalogda.

Shoun- Çok güzelsin.
Zach- Kapat çeneni!
Shoun- İltifat kabul etmeyi öğren.
Zach- Teşekkür ederim.


Yönetmen ve yazar Jonah Markowitz’in ilk ve şu zamana kadar son uzun filmiymiş. Film sanatı açısından fazla bir özelliği olmasa da, özgün ve bence güzel senaryosu ile dikkat çeken bir gay themed film. Oyunculuklarda Zach’a can veren Trevor Wright çok başarılı buldum. Kendiyle çelişen, kendini arayan, tecrübesiz aşık rolünü fena kotarmış. Ayrıca, ablasıyla diyaloglarında ve yeğeniyle tatlıca ilgilendiği sahneleri de sahici ve yaratıcıydı. Bu arada güzel sureti ve mavi gözleri can alıcıydı ya da yakıcı mı demeli?. Shoun karakterinde Brad Rowe’da iyiydi en azından birbirlerine pek yakıştılar. Filmin son sahnesi çok çok güzeldi.


Bu filmin yeri ben de özel. Ama birşeyler yazmak oldukça gecikti. İndirip altyazı ile izlediğim filmlerden ilkiydi sanırım. 7 yıl önce çevirmen black_lola Queer as Folk (USA)’yı çeviriyordu. Ben de online sitelerden izliyordum. Bundan cesaret alarak bu filmi çevirmesini rica ettim. Sağolsun kırmadı ve çevirdi. Ben de böylece torrent alemine girmiş oldum.







tt0942384


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Night Flight (2014) - Ya-gan-bi-haeng

Brotherly (2008) - Kısa Film

Stikk (2007) - Sting - Kısa Film