Mowgli: Legend of the Jungle (2018) - Mogli: Orman Çocuğu


Mowgli: Legend of the Jungle (2018)
Mogli: Orman Çocuğu
Film konusu Nobel ödüllü şair ve yazar Rudyard Kipling’in 1894 tarihli zamanları aşan klasik eseri The Jungle Book kitabına dayanıyor. Kitap Orman Çucuğu ve Orman Kitabı isimleriyle Türkçe’ye de çevrilmiş. Kitabın defalarca film ve çizgi romanlara konu olduğu malûm. Bulabildiklerimden ilki Zoltan Korda’nın yönettiği, 1942 yapımı Jungle Book. Sonra 1967 tarihli Disney yapımı animasyon ve son olarak benim de beğenerek izlediğim The Jungle Book (2016) - Orman Çocuğu filmi. Mowgli: Legend of the Jungle - Mogli: Orman Çocuğu ise orjinal bir Netflix yapımı olarak 2018’in sonunda karşımıza geldi.


Yönetmen koltuğunda The Lord of the Rings serisinin ve bir çok ünlü filmin yönetmeni animasyonun üstadı Andy Serkis oturmuş. Filmde Mowgli ve bir kaç yan oyuncu dışındaki tüm karakterler hayvan ve bilgisayarda yaratılmışlar. Bu konuda teknolojinin gelişmişliğini sonuna kadar ve başarıyla kullanmışlar. 


Bilindik bir konu ama oldukça farklı bir işlenişi olan özgün fantastik bir yapım çıkmış ortaya. Hindistan ormanlarında bebek Mowgli annesini kaybeder ve bir başına kalır. Hayvanlarca bulunur ve bir orman toplantısı sonrası kurt sürüsünce bakılmasına karar verilir. Diğer kurt yavrularıyla birlikte eğitilerek büyür Mowgli. Ama farklı olduğunu alttan alta sezmeye de başlar. Misâlen onlar kadar hızlı koşamaz ama aklını kullanarak onları geçmeyi başarır.


Yılan bilge Kaa ormanın felsefesini yapacak kadar geçmişe ve geleceğe hâkimdir. Kaa’nın sözleriyle: İnsanın ormana gelişiyle artık doğal yaşam tehdit altındadır. Korkunç kaplan Shere Khan’nın bu duruma tepkisi; insanların ve onların hayvanlarının öldürülmesi gerektiği şeklindedir. Bu bağlamda ormanın yaşlı kurt reisi ile anlaşamazlar. Ona karşı galebe çalmak için kurt sürüsünce büyütülen insan yavrusu Mowgli’yi öldürmek istemektedir. Böylece ormanın yeni reisi olmayı planlamaktadır. Bu karmaşık durumdan bir çıkış yolu arayan Mowgli artık daha aktif olmak zorundadır. Bu noktadan sonra film bambaşka bir rotaya girer. Daha da ilginçleşerek ilerler sahneler. İki ayrı dünya arasında kalan Mowgli son noktayı da koyar: Ben insan değilim ama kurt da değilim… der.


Görsel şöleni ve öğretici diyaloglarıyla insan ve doğa ilişkisi üzerine felsefe yağmuru şeklinde gelişen filme orman hayvanları ve bir insan yavrusunun muazzam senfonisi de denebilir. 2016 yapımı The Jungle Book filmine göre daha derinlikli ama hikâyenin alındığı kitabın naifliğine göre de daha keskin bir film. Örneğin yaralanma ve benzeri ağır sahneler içeriyor. Ancak bence bunların hepsi filmin özgün yanını güçlendiren unsurlar. 


Animasyon karakterler çok başarılı. Ama Mowgli’yi oynayan Rohan Chand için ayrı bir değerlendirme yapılmalı: tek kelimeyle müthişti. Ona yapılan makyajların tasarımı ve uygulaması da göz kamaştırıcıydı. Kısacası orijinal seslendirme ve Türkçe dublaj da dahil her bakımdan güzel bir iş çıkmış ortaya. Ama tabi kitabın kendi gibi bölümler arasında kopukluklar da yok değil. Bir şaheser değil elbette.



Ben filmin on beş dakikasını orijinal seslendirme ve altyazı ile izledim. Sonra tekrar baştan Türkçe seslendirmeyle sonuna kadar izledim. Çok hoşuma gitti. Netflix bana Türkçe dublajı sıkı aşılamaya başladı. İnternette araştırdım hangi sanatçılar Türkçe seslendirme yapmış diye hiçbir şey bulamadım. Netflix’e teşekkürler bu yapım için ama seslendirme sanatçıları ile ilgili bilgiler adet nedir bilmiyorum, filmin sonuna veya filmin sayfasına bilgi olarak konulmalı. Ancak filmin orijinal ismini ve yılını bile filmin sayfasına koymayan Netflix bu konularda ne düşünüyor anlayamadım hiç. Para vererek üye olunan bir platformun yapımlarıyla ilgili bilgileri öğrenmek için ayrıca bir çaba gerekmesi bir pazarlama dehasının buluşu olsa gerek.





tt2388771

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Night Flight (2014) - Ya-gan-bi-haeng

Brotherly (2008) - Kısa Film

Stikk (2007) - Sting - Kısa Film