A Birder's Guide to Everything (2013)



A Birder's Guide to Everything (2013)
Gözlemciler, insan ve kuş ruhu arasındaki - bu Lawrence Konrad’ın açıklamasıdır - ayrımları yok eden ve doğa ile insan arasında ki aşkın bağlantıya ulaşmaya çalışan kişilerdir
- David

Annesi ölen ve onun gibi kuşlara çok meraklı olan on beş yaşındaki David bir kuş gözlemcisi olmak istemektedir. Babasının yeniden evleneceği günün hemen öncesinde okulda ki kuşçuluk kulübünden arkadaşları ve onlara katılan fotoğrafçı bir kızla beraber, nesli tükenen bir kuşu fotoğraflayabilmek için yolculuğa çıkarlar.


Duygusal ve içine kapalı, annesiyle çıktıkları gezilerde ki çocukluk anılarıyla yaşayan David, kuşları gözlemler ve onların harika kara kalem resimlerini çizer. Bir gün bisikletiyle giderken New York banliyösünde ilginç bir deniz ördeğine rastlar ve onun bulanık bir fotoğrafını çekmeyi başarır. David sanki annesini arar gibi heyecanla nesli tükenen bu kuşu aramaya başlar.


Bu kuşu aramak için çıktıkları yolculuk aynı zamanda kendi içlerine de bir yolculuk olur, özellikle de David ve yolculuğa katılmasa da babası için. Başka bir kadınla evleneceği için babasına kızan David bu durumla barışır ve aynı zamanda beş yıllık fotoğrafçılık deneyimi olan, David'in sınıf arkadaşı Ellen’la (Katie Chang) tatlı bir yakınlaşma yaşarlar.


Filmden en ilgi çekici anekdot ise bana göre kuş severlerin ikiye ayrılarak değerlendirilmesiydi. Listeciler ve gözlemciler. Listeciler her şeyi kuşları, türlerini hatta listeleri listelerlermiş. Kuş gözlemcileri ise keşif yapmayı seven ve kuşlarla insanlar arasında ki ilişkileri gözlemleyen insanlarmış. Babalar ve oğullar hep farklı karakterde olmak zorundalar mı diye düşünür dururum. Burda da David gözlemci babası ise listeleyici.


İç ferahlatıcı tatlı konuşmalar ve doğa manzaraları eşliğinde sıkmadan akıp giden güzel bir film. Bir Kuş Gözlemcisinin Hayat Rehberi filminde, genç ve pek yetenekli oyuncu Kodi Smith-Mcphee başrolde ve ona Oscar’lı yıldız Ben Kingsley ve James Le Gros eşlik ediyor.





tt1582465

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Night Flight (2014) - Ya-gan-bi-haeng

Brotherly (2008) - Kısa Film

Stikk (2007) - Sting - Kısa Film