Kıyıda Yaşamak ~ Ahmet Cemal


Kıyıda Yaşamak 
Ahmet Cemal

Kıyıda Yaşamak, sevgilere ihanetlerin ödüllendirildiği bir ortamda, yaşadığı kentte sevdikleri tarafından öldürülen birinin hikâyesi. Öldürülüşünü izlemektedir, kıyıdadır. Her şeyi görür. Büyük kentlerin külrengi yalnızlığı içinde, başını külrengi bir ölüm için kaldırdığında yanında kimsenin olmayacağını bilmektedir. Yine de, yaklaşan gölgelerden korkmaz; artık görünmez adamdır çünkü. Yersiz yurtsuz bir gece uçucusudur. 

can yayınları

~~~


Her aşk bir fırtınadır ve hiçbir fırtına sürekli değilidir.

Ömür boyu sürecek dostluklar ise çok daha fazla özen ister.

Dostluğun ahlakı, bir noktada aşkın ahlakından çok daha çetin cevizdir. Çünkü aşkta, aslında hayallerinde yarattığın insanı severken, dostuna sırf o nasılsa öyle olduğu için bağlanırsın.

kitaba göz at

~~~

Ahmet Cemal, kafamı karmakarışık yaptı. Aşk mı dostluk mu? Ya da ikisini birden bulmak mümkün mü? Ama aşk fırtınaymış. Bence aşk bir fırtına değil de bir düş belki. Bizim en özel düşümüz. Ama bu düşü yaşayabilmek için bedelini de ödemek gerekiyor tabi.

~~~

Bir adam, vitrininden ne dükkânı olduğunu anlayamadığı bir dükkâna girer ve tezgâhtaki yaşlı adama ne satıldığını sorar. “Biz düş satarız,” der yaşlı adam. Müşteri ilgilenir. Adam ona üç düş gösterir. Müşteri, en sonuncusunu ve en güzelini beğenir. O düşte kendisini görmektedir. Gerçek yaşamda, ilişkilerini doğru dürüst yaşayamayan biridir. Ama gördüğü düşte, başta kendi kişiliği olmak üzere, her yaşadığının ahlakını savunmakta kararlı biri olup çıkmıştır.

Beğendiği düşün fiyatını sorar.

Satıcı, “Yaşamınızın birkaç yılı…” der.

“Anlayamadım!” der müşteri. “Parayla değil mi?”

“Hayır. Biz düşlerimizi, müşterilerimizin hayatlarının bir bölümü karşılığında satarız!”

“Peki, şu birkaç yıl - biraz pahalı değil mi?”

“Hayır. Biz de öyle düşler var ki, karşılığında bütün bir hayatı da isteriz…”

Müşteri, düşü almadan dükkândan çıkar ve eski yaşamına döner.

Düşlerine layık olmayı göze alamamıştır. 
[Ingeborg Bachmann’ın bir radyo oyunundan, Ahmet Cemal çevirisi]

Ahmet Cemal (d. 5 Mart 1942, İzmir – ö. 01 Ağustos 2017, İstanbul) - İttihat ve Terakki’nin yöneticilerinden Cemal Paşa’nın torunu. Gazeteci Hasan Cemal’in amca oğlu. Sankt Georg Avusturya Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Aynı fakültede asistanlık yaptı (1965-1971).İstanbul Avusturya Kültür Ofisi’nde basın danışmanı olarak çalıştı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde çeviri dersleri verdi (1979-1981).Yazko genel yayın koordinatörlüğünü ve Yazko Çeviri dergisi yayın yönetmenliğini yaptı (1981-1985). Yeni Ufuklar ve Varlık dergilerinde yazdı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Night Flight (2014) - Ya-gan-bi-haeng

Brotherly (2008) - Kısa Film

Stikk (2007) - Sting - Kısa Film