Kar Tatili ~ Emmanuel Carrère



Kar Tatili
Emmanuel Carrère 

Doğan Kitap

Emmanuel Carrère'nin Kar Tatili olarak Türkçe'ye çevrilen romanı, küçük Nicholas'nın öyküsü. Babası yüzünden okulda asosyal biri. Onun her çocuk gibi büyümesine izin vermiyor. Bütün arkadaşlıklar kantinde öğlen yenen yemeklerde ve sonrasında bahçede yapılan gezintilerde kurulurken Nicholas öğlen yemeklerini kardeşi ve annesiyle evde yer. Çünkü babasına göre kantin yemekleri sağlıksızdır ve çocuklar orada hep kavga ederler. 


Bu nedenle her öğleden sonra okula gittiğinde okula yeni gelen bir öğrenci gibi hissetmektedir kendini. Endişeli, ürkek ve korkak ama içinde bastırılmış arzuları besleyecek kadar da cesur biri Nicholas. Sanki hep bir tehdit altında gibi yaşıyor. 


Bu tehdidin gerçekleşeceğini biliyormuş gibi sanki. Çok etkileyici ve sade anlatımı olan bir roman. Özellikle Gönül Akgerman'ın çevirisi mükemmel ötesi. Çok kolayca okunuveriyor ve bitiveriyor gizem dolu kitap. 


Kitap La classe de neige (1988) - Class Trip adıyla filme de çekildi. Film bence roman kadar derin değil gibi ama yine de başarılı. Belki kitaba sadık kalabilmek çok güç birşey filmlerde. Ya da o dili yakalayabilmek. Bazen onu geçiyor bazen kısa kalıyor. Bu da seyredenin kararı bence.






tt0156408

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Night Flight (2014) - Ya-gan-bi-haeng

Brotherly (2008) - Kısa Film

Bouwdorp (2014) - Scrap Wood War