Esteros (2016)

 

Esteros (2016)

IMDb

“ Bir ağacın üzerindeki bir böcek gibi, sanatçı da asalaktır, çocukluğundan beslenir. Sonra biriktirdiklerini harcar, yetişkin olur ve olgunluğu da son noktadır.”

Tarkovski


Arjantin, Buenos Aires ve kırsalında geçiyor hikâye. Aileleri de iyi dost alan Matías ve Jerónimo çok sıkı arkadaş olan iki çocuk. Yaşları ne gerektiriyorsa sınırsızca yaşıyorlar. Özellikle yazları. Jero’ların çiftliğinde ve oradaki nehir ağzında. İkisi de hareketlidirler ama özellikle Jero daha cesur ve atılgan.


Onun bu rahatlığı ve atılganlığı annesinden geliyor. Bir kere daha ebeveynlerin insan hayatının kaderi olduğu gerçeği. Çünkü tersine Mati’nin de babası oldukça zorlu biridir. Belki de onun içinden gelenlere karşı tutukluğu babası yüzünden. Böylece zıt kutuplar birbirini çeker ve masumane güzel şeyler yaşar iki çocuk…


Ne yazık Mati’nin babasının işi nedeniyle Brezilya’ya taşınmaları ile bu büyülü arkadaşlık inkıtaya uğrar. Ne zamana kadar? Bir on yıl sonra filân tesadüfen karşılancaya kadar. Film, bu iki yaşam dilimi arasında harika paralellikleri bulup anlatan sahneler arasında gidip geliyor yavaş yavaş. Ama bazı yakın sahnelerde kamera oldukça hareketli ve değişik.



Hep düşündüğüm şey bu filmde çok güzel anlatılmış. Çocukluğumuz aslında her şeyin en büyülü ve en güzelini yaşadığımız zamanı. Farkında olsak da olmasak da. Sonra ki yaşam sadece bunları hatırlayıp tüketmek. Ya da güzel bir bileşim yapabilmeyi becerebilirsek… Bunu yeniden üretebilmek… Filim bitince ben de beliren düşünce… Matías ve Jerónimo'nun bunu yeniden üretebildikleri. Aslında onlar hiç ayrılmamışlardı…




tt5883632

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Night Flight (2014) - Ya-gan-bi-haeng

Brotherly (2008) - Kısa Film

Stikk (2007) - Sting - Kısa Film