Freaks and Geeks (1999-2000)


Freaks and Geeks (1999-2000)

IMDb

Şov dünyasında başarı açısından reyting sonuçlarının her zaman işlemeyeceğini gösteren bir örnek olay da bu dizidir sanırım. Amerikan tarzı, gençlik ve aile yaşamı türünde, eşsiz denebilecek dizi sadece 1 sezon ve 18 bölüm, o da ara verilerek yayınlanabildi. Gerçi bölümler uzundu ama yetmedi işte. İçinden bir çok ünlü oyuncu çıkardığı gibi konusu ve anlatım tarzıyla bir çok işlere de kaynaklık ettiğini düşündüğüm bir demir çekirdek. Senaryo zekâ, bilgi, duygu, komedi, dram ve eğlence deposu. Evet her şey var ama hepsi orijinal ve farklı.


80’lerde geçen dizinin ana karakterleri Lindsay Weir ve küçük kardeşi Sam Weir. Onların okul ve aile hayatları ile arkadaşlarıyla ilişkileri çok eğlendirici bir bakış açısıyla ekrana yansıtılıyor. Dizi anlattığı konu için, lise hakkında hatırlayıp da unutmayı seçtiğiniz her şey, sloganını kullanıyor. Karakterler iki ana guruba dahil edilmiş: Ergenliği yaşayan Freaks (ucubeler) ve ergenliğe girmeye çalışan Geeks (inekler). Bu ayrım aslında, doğuştan gelen karakter farklarından ziyade, büyümeye çalışırken insanların nasıl dönüşümler yaşadığını niteleyebilen çok iyi bir soyutlama. Sam, kankaları Neal ve Bill ile birlikte tam birer Geek. Bu üçlünün maceraları ve diyaloglarında dizi ve filmlere yaptıkları göndermeler müthiş. Ancak ablası Lindsay gurubun için de yer almakla birlikte tam bir Freaks sayılmaz.


Gençlerin bakış açıları ve sorunları yanında yetişkinlerin ve ebeveynlerin yaşayışları ve diyalogları da oldukça ilginç bir şekilde anlatılıyor. Herkesin kendi gibi doğal ve yapmacıklıktan uzak oynadığı dizi de arkadan gelen 80’li yılların rock müzikleri duyguları tavan yaptırabiliyor. Tekrar tekrar izlemekten zevk aldığım, sezon bitiverince hep üzüldüğüm bir dizi işte… Kült tanımını hak eden türden. Neden? Çünkü farklıya farklı bakabiliyor.


Lindsay ve Sam’in babalarının çocuklarına öğüt verici aforizmaları oldukça komik. Bir kaç tanesi şöyle.

Baba - Kim okulu asardı biliyor musun? Jimi Hendirix. Ona ne olduğunu biliyor musun? Öldü!Kusmuğunda boğuldu.
~~~

Anne - Lise öğrenmek içindir. Ama ayrıca nasıl sosyalleşeceğinizi öğrendiğiniz yerdir de. Okul dansları bunun için vardır.

Lindsay - Hiç de değil. Sadece popüler çocukların arabalarında seks yapmaları içindir. Eğer bunu istiyorsanız seve seve giderim.

Baba - Ne var biliyor musun? Bizim okulda evlenmeden önce seks yapan bir kız vardı. Mezun olduğu gün ne yaptı biliyor musun? Öldü. Aşırı dozda eroin kullanımından.
~~~

Baba - Biliyor musun? Zengin olana kadar herkes solcudur. Sonra kendilerine gelirler.

Bu da kendi aralarında ki bir kaç Freaks muhabbeti.

- Cumartesi günkü punk partisine gelsene dostum.
+ Hmm bilmem ki.
- Hem şansın çok fazla, ordaki kızların hepsi kendinden nefret ediyor.
~~~

- Sen bana ne demeye çalışıyorsun? Neyi ima ediyorsun?
+ Bir şey ima etmiyorum. Sadece orospusun diyorum.

Sam’in hoşlandığı kız ile diyaloğu.

Cindy - Sana Todd’dan hoşlandığımı söylediğimi hatırlıyor musun?

Sam - Evet
Cindy - Sanırım hoşlanmıyorum
Sam - Gerçekten mi?
Cindy - Bu hoşlanmak değil. Ona takıntılı aşığım.



tt0193676

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Night Flight (2014) - Ya-gan-bi-haeng

Brotherly (2008) - Kısa Film

Stikk (2007) - Sting - Kısa Film