Nebel im August (2016) - Fog in August - Ağustosta Sis


Nebel im August (2016) 
Fog in August
Ağustosta Sis

IMDb

II. Dünya Savaşını bir akıl ya da ölüm hastanesinde olanların penceresinden anlatan başarılı bir Alman filmi. Savaşın acımasızlığı içinde; hastalar üzerinde uygulanan acımasız deneyler ve ölümlerle sonuçlanan olaylar. Üstelik hastane sakinlerinin içinde çocuklar da bulunmaktadır. Üç ana karakter üzerine oturuyor film. Dr. Werner Veithausen hastanenin başhekimi. Bu rolü, Das Leben der Anderen (2006) - Başkalarının Hayatı filmiyle Oscar kazanan Sebastian Koch canlandırıyor.



Bu acımasız doktora göre; aşağılıklar, aptallar, seks suçluları, tembeller halktan aldıklarından daha az şey topluma kazandırmaktadırlar. Dolayısıyla toplum için öldürülmeleri faydalıdır. Zayıflara acılarını dindirecek kararlılıkta davranmak gerekir diye düşünmektedir. Oberschwester Sophia hastanenin dindar baş rahibe veya hemşiresi. Başhekimin aksine, insanı Tanrı yaratmıştır; ölmesine veya yaşamasına o karar verir, der bir replikte. Ernst Lossa daha önce bulunduğu ortamlarda disiplinsiz davranışlarının olduğu iddiasıyla bu hastaneye kapatılan cesur yürek bir çocuk. Film bu13 yaşında çocuk etrafında dönüyor. Ernst gezgin Yeniş toplumunun bir parçasıdır. Daha çok Fransa, Almanya ve Avusturya çevresinde yaşarlar. Naziler, Yahudiler gibi onlardan da pek hoşlanmaz. Ernst, hastanede olan bitenin farkına varınca, rahibe Sophia ve diğer çocuklarla birlikte mücadele etmeye ve ölümlere engel olmaya çalışır.


Nazilerin ötenazi programı, Tiergartenstrasse 4 isimli bir evde gerçekleştirdikleri infazlar nedeniyle, T4 olarak adlandırılır. Üstün Alman ırkının geleceğinin sağlama alınması amacıyla Yahudilerden, çingenelerden ve diğer etnik kökenliler gibi; zihinsel ve fiziksel engelli, yaşlı, kalıtsal hastalığı olan çocuklar veya yetişkinler çürük olarak tanımlanır ve ayıklamaya tabi tutulur. Filmin tanıtımlarında, hastanede ötanazi uygulandığı bilgisi veriliyor. Ötenazi, bir kişinin veya bir hayvanın yaşamını, yaşamlarının dayanılamayacak durumda olarak algılanması sebebiyle, acısız veya çok az acıtan bir ölümcül enjeksiyon yaparak, yüksek dozda ilaç vererek veya kişiyi yaşam destek ünitesinden ayırarak sonlandırmak, olarak tanımlanıyor. Yasal veya değil ama tıbbi bir uygulama, denebilir. Ama bu hastanede uygulanan tıbbi değil siyasi bir şiddet. Gerçi Nazizm batı iğvasının bir günah keçisinden başka birşey değil. Çünkü aynı tarihlerde Amerika’da da, bazı hastalar üzerinde benzer uygulamaların yapıldığına dair iddalar da bulunuyor. Ama bir şeyi Amerika yapınca doğru olduğu için bu iddalar pek de dillendirilmiyor.


Film teknikleri açısından çok bir anlam ifade etmese de, bir roman okur gibi zevkle, üzüntüyle ve hayretle izlenebiliyor. Mekânlar ve kostümler başarılı inandırıcı. Oyunculuklar oldukça iyi. Özellikle çocuk oyuncular ve tabii Ernst Lossa rolünü harika canlandıran Ivo Pietzcker. Onun diğer filmi olan Jack (2014) de çok güzel ve iç burkucu bir filmdi.


tt4250566





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Night Flight (2014) - Ya-gan-bi-haeng

Brotherly (2008) - Kısa Film

Bouwdorp (2014) - Scrap Wood War