Saksı Olmanın Faydaları ~ Stephen Chbosky



Saksı Olmanın Faydaları 
Stephen Chbosky 

Kitap lise öğrencisi Charlie'nin bilinmeyen bir arkadaşına yaşadıklarını anlattığı kısa mektuplardan oluşmaktadır. Amerikan lise yaşamına karamsar bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Şiddet, uyuşturucu, acımasızlık yanında Charlie'nın saflığı, temizliği, yaşama umutla bakışı çok güzel harmanlanıyor. Kitabın arka kapağında yazdığı gibi kahramanları tam zıt karakterler olsa da J.D.Salinger'in kült romanı Çavdar Tarlasında Çocuklar'ı bazı bakımlardan çağrıştırıyor. 

Charlie'nin bakış açısını anlamak için yetersiz de olsa iki alıntı ağzınızda bir tat bırakabilir.

"Benim bir sorunum var ve ne olduğunu bilmiyorum"

"Kendime soruyorum da, neden ben ve sevdiğim insanlar bize hiçmişiz gibi davranan insanları seçiyoruz? Çünkü, hak ettiğimizi sandığımız aşkı kabul ederiz"



Romandan uyarlanan filmde ise 15 yaşında sevimli ve naif Charlie'yi (Logan Lerman) çok başarılı bir şekilde oynuyor. Charlie'den bir iki yaş büyük iki genç olan Patrick (Ezra Miller) ve Sam (Emma Watson) Charlie ile arkadaş olurlar. İçine kapanık Charlie'yi gerçek dünyayla tanıştırırlar.


Çavdar tarlasında çocuklar ve A Separate Peace geleneğinden gelen bir büyüme romanı... Chbosky'nin hayat, aşk ve dostluk hakkındaki keskin yorumlamaları sıklıkla ilham verici ve çok güzel ifade edilmiş.USA Today

Basılır basılmaz sansasyon yaratıp kült statüsüne erişen ve pek çok okulun okuma listelerine giren bir kitap.
The New York Times


Charlie (aslında hepimizin o üretim bandından çıkması gerektiği gibi ) öylesine iyi ve saf bir insan ki sıradan, yetişkin bir yazarın kaleminden çıkmış olmasına şaşırıyorsunuz. Kitap boyunca tekrar tekrar hepimizin okumaktan ve tanık olmaktan hoşlandığı saf bilgeliği sunuyor. Ve Stephen Chbosky bizi hayal kırıklığına uğratmıyor. Ergenliğin kirli bir dünya olduğu kültürümüzde umarım bu çocuğun başına hiçbir şey gelmez.
Los Angeles Times




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Night Flight (2014) - Ya-gan-bi-haeng

Brotherly (2008) - Kısa Film

Bouwdorp (2014) - Scrap Wood War